Banja Koviljača

Banja Koviljača se nalazi na desnoj obali donjeg toka Drine, u podnožju planine Gučevo. Zelenilo jednog od najlepših i najvećih parkova u Srbiji kao i mineralne vode čini ovu banju posebnom.

Od Loznice je udaljena 6 km, 80 km od Valjeva i 144 km od Beograda.

O nastanku Banje Koviljače postoji više legendi. Prvobitan naziv Banje je bio Smrdan Bara, zatim Smrdan Banja, a onda po selu Koviljači, ili možda po predivnom bilju narod je nazvao Banja Koviljača. Pronađen arheološki materijal i raspoloživi istorijski podaci ukazuju na dugovremenu istoriju naselja i razvijenu banjsku funkciju jos u rimskom periodu. Lekovita voda je korišćena za vreme Rimljana i Turaka, a zvanično je i najstarija banja u Srbiji. 

Za početak organizovanog razvoja Banje Koviljače uzima se 1. avgust 1898. kada je ona ukazom kralja Aleksandra I Obrenovića data na upotrebu ‘narodu okruga podrinjskog’.

Kralj Petar I Karađorđević – koji se i sam lečio u Banji Koviljači – 1904. je odlučio da se tu, na tadašnjoj austrougarskoj granici, podigne moderna evropska banja. Bile su to godine intenzivne izgradnje Banje Koviljače: sagrađena je zgrada Uprave, hotel Podrinje, oformljen novi banjski park sa stazama i alejama, izgrađena pruga Šabac – Koviljača…

Posle gotovo vek i po postojanja, Banja Koviljača je jedan od najznačajnijih i najposećenijih banja u Srbiji.